Blogs
Nieuws en updates over ons
Over ons vakgebied valt een hoop te vertellen. Op dit blog zullen wij je regelmatig bijpraten over actuele onderwerpen, geven we leuke weetjes en lees je verhalen van onze klanten.
Optimaal gebruik van stropellets
Lees hier alles over het optimaal gebruik van onze stropellets voor paarden, melkvee en pluimvee
De gevaren van hittestress
Al vanaf 18 graden omgevingstemperatuur krijgen hoogproductieve koeien in meer of mindere mate te maken met hittestress. Hittestress houdt in dat er energie verloren gaat aan de warmteregulatie van het dier.
Case: Myrthe Dijks
Myrthe heeft in het verleden al eerder houtvezel gestrooid in haar stallen maar de laatste jaren gebruikte ze altijd vlas. Hier was ze niet tevreden over vertelt ze. Naast het feit dat de prijs van vlas steeds hoger werd, bleef in haar ogen de stal er vies uit zien.Ook zag ze regelmatig dat de net ingestrooide vlas glad was in de stal. Het viel haar op dat als één van haar paarden zich omdraaiden in de stal, het voorkwam dat er één weggleed. Maar nadat een paard van haar, maar ook haar veulen, beide koliek kregen doordat zij zich vol hadden gegeten met vlas was voor Myrthe de maat vol en is ze overgestapt naar houtvezel.
Stro: de één strooit het en de ander voert het. Hoe zit het?
Fourage wordt omschreven als verzamelnaam voor voer en stro voor paarden en vee. Stro bestaat uit de droge bloeistengels van graanplanten. Bij het maaidorsen van graan blijven de plantenstengels met de uitgedorste aren achter op het land.Al 45 jaar levert Ten Damme verschillende soorten bodemstrooisel aan de agrarische sector, maar wist je dat we naast houtvezel en zaagsel ook stro en fourage verkopen?
Houtpellets voor de pelletkachel zijn hot!
Ten Damme verkoopt, al jaren alleen gecertificeerde (zowel witte als bruine) pellets voor uw pelletkachel. Maar sinds september 2023 produceren wij ook zelf houtpellets uit ons eigen houtvezel en zaagsel. Namelijk de ENplus A1 Ten Damme houtpellets.
Hoe duurzaam zijn houtpellets?
De Nederlandse overheid wil in 2030 49% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. In 2050 moet dat 95% minder zijn. Om de doelstelling te halen heeft de overheid samen met bedrijven en organisaties maatregelen afgesproken. Deze staan in het nationale Klimaatakkoord. Kan Nederland zich wel aan deze afspraak houden? Op dit moment zitten we nog niet eens op de helft van dit doel. Er wordt namelijk nog maar slechts 6,6% van onze energie op duurzame manier verkregen. Deze duurzame energie komt ondermeer van windmolens en zonne-energie maar veruit het grootste gedeelte van onze duurzame energie bestaat uit de zogeheten 'biomassa', zoals het stoken op houtchips (houtsnippers) of houtpellets.
Klebsiella beter voorkomen dan genezen
Klebsiella is een erg agressieve bacterie die bij koeien de zeer ernstige uierontsteking (mastitis) kan veroorzaken. Vooral bij warm weer kunnen deze bacteriën zich snel vermeerderen en bij hogere temperaturen zijn koeien vatbaarder waardoor er dan sneller een koe besmet kan worden...
Ook bij houtpellets geldt: 'Goedkoop is duurkoop!'
Er zijn steeds meer mensen die een pelletkachel aanschaffen om over te gaan tot deze makkelijke, schone en duurzame verbranding.
Onze ervaring tussen de verschillen van het stoken van witte en bruine houtpellets
Mogen we nu echt alleen maar witte houtpellets gebruiken in onze kachel? Deze vraag krijgen we regelmatig te horen. Veel kachelleveranciers adviseren dit bij de verkoop van hun kachels en veel bedrijven stellen dit zelfs als voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de garantieregeling.Wij willen graag onze ervaring met jullie delen tussen de verschillen van het stoken van witte en bruine houtpellets.
Zo hou je pluimveestallen langer vrij van schimmels en bacteriën
Tot onze afnemers in de agrarische sector bevindt zich een grote groep afnemers in de pluimveesector. Dankzij onze jarenlange ervaring in deze sector weten we als geen ander dat deze groep een speciale 'behandeling' vereist. Het risico op schimmels en bacteriën is groot. Deze risico's zijn eenvoudig in te perken. Het 'hoe en wat' delen we graag met je.
Zo creëer je een optimaal stalklimaat voor je paard
Voor de gezondheid van je paard is een goed stalklimaat essentieel. Als paardenliefhebber wil je er dan ook alles aan doen om te zorgen dat je paard of pony in een zo goed mogelijke conditie is. Net zoals bij de mens dragen goede voeding en voldoende beweging daar aan bij, maar bij paarden is ook een goed stalklimaat essentieel.