Onze ervaring tussen de verschillen van het stoken van witte en bruine houtpellets

Mogen we nu echt alleen maar witte houtpellets gebruiken in onze kachel? Deze vraag krijgen we regelmatig te horen. 

Veel kachelleveranciers adviseren dit bij de verkoop van hun kachels en veel bedrijven stellen dit zelfs als voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de garantieregeling.
Wij willen graag onze ervaring met jullie delen tussen de verschillen van het stoken van witte en bruine houtpellets.

De verschillen tussen witte en bruine houtpellets

Witte houtpellets

  • Geproduceerd uit alleen naaldhout
  • Schone verbranding
  • Hoog rendament (energiewaarde)
  • Laas asgehalte
  • Wat hoger verbruik
  • Aantrekkelijk geprijst

Bruine houtpellets

  • Geproduceerd uit naaldhout met een gedeelte hardhout
  • Iets minder schone verbranding
  • Nog hoger rendament (energiewaarde)
  • Iets hoger asgehalte
  • Wat lager gebruik
  • Nog aantrekkelijker geprijst 

Aangezien wij (uiteraard ?) ook zelf een pelletkachel hebben hebben wij natuurlijk ook onze bruine houtpellets getest in onze pelletkachel.

Onze bevindingen en meningen aan de hand van bovengenoemde punten zijn:

Soort verbranding

Met een schone verbranding wordt bedoeld hoe de kachel brandt, hoeveel as er over blijft, hoeveel rookontwikkeling, hoeveelheid fijnstof enz.
Onze ervaring is dat wij hier niet veel verschillen in zien tijdens het branden van de verschillende houtpellets. Aan de vlam zelf kunnen wij niet zien of er witte of bruine pellets gestookt worden. De hoeveelheid rookontwikkeling zelf kunnen wij zo op het blote oog ook niet waarnemen immers de rook wordt afgezogen en verdwijnt in het schoorsteenkanaal. De hoeveelheid fijnstof is met name opvallend te noemen bij het verbranden van haardhout ten opzichte van houtpellets en niet zozeer tussen witte en bruine houtpellets.

Rendement (energiewaarde)

Doordat er bruine houtpellets geproduceerd worden uit naaldhout met daarnaast een klein gedeelte hardhout geven de bruine houtpellets wat meer warmte af dan witte houtpellets.
Dit is wel merkbaar. We kunnen inderdaad het verschil hierin wel merken. Hier maken wij dan ook zeker wel gebruik van. Als het echt koud is nemen wij bruine houtpellets maar als we de kachel eigenlijk alleen aansteken voor de gezelligheid zullen we echt geen bruine pellets er in doen.

Asgehalte

Voor wat betreft het asgehalte kunnen we zeggen dat je bij de bruine pellets wel wat meer as hebt dan bij witte pellets maar er is niet heel veel verschil. En wij vinden dit ook niet echt een probleem omdat we toch regelmatig (afhankelijk van hoelang de we de kachel hebben aangehad) de kachel uitzuigen en het ruitje schoonmaken. Het is niet zo erg dat we als we een avond bruine pellets hebben gestookt we de volgende dag persé de kachel helemaal moeten schoonmaken.

Roetvorming

Bovenstaande is ook van toepassing voor de roetvorming op het ruitje van de kachel. Inderdaad kunnen we constateren dat bij bruine pellets het ruitje wat eerder smerig wordt bij de verbranding dan bij witte pellets. Maar ook hier hebben we geen problemen mee. Even met een vochtige keukenroldoekje erover heen en klaar is Kees.

Verbruik

Gesteld wordt dat de verbranding van bruine houtpellets wat zuiniger in gebruik zou zijn dan witte houtpellets. Dit zal inderdaad zo zijn alleen hebben wij dit uitgetest. Dan zou je de kachel exact bij dezelfde condities (bijvoorbeeld buiten- en binnentemperatuur) op exact dezelfde instellingen op dezelfde tijdstippen (bijv. ’s avonds van 19.00 tot 22.00 uur) moeten laten branden en dan moeten nagaan hoeveel kilo aan houtpellets van elk je hebt verbruikt.

Prijsverschil

Ook dit klopt. De prijs van bruine houtpellets ligt daadwerkelijk lager dan bij witte houtpellets. 

Onze conclusie/mening

Er zijn daadwerkelijk verschillen tussen het verbranden van witte en bruine houtpellets in een pelletkachel.
Alleen moeten wij er nadrukkelijk bij vermelden dat wij onze eigen witte en bruine houtpellets hebben getest en deze zijn allebei gecertificeerd. Hierbij weten wij zeker en garanderen wij ook dat er dan ook alleen en uitsluitend puur natuurlijke reststoffen (onze eigen houtvezel en zaagsel) zijn gebruikt voor de productie van deze houtpellets, zonder wat voor toevoeging dan ook.

Er zijn ook helaas veel slechte houtpellets in de handel, vooral bruine houtpellets… Hier worden bij de productie ook bijvoorbeeld MDF of triplex of ander, niet schoon, bijvoorbeeld geverfd hout of andere toevoegingen, gebruikt.
Als je deze, niet gecertificeerde, bruine houtpellets zult gebruiken zullen de verschillen aanzienlijk groter zijn. Dan heb je namelijk geen schone en geen optimale verbranding, veel meer asvorming, veel meer roetvorming enzovoorts.

Elke dag beter met onze leveranciers en collega’s

Bij Ten Damme leveren we dagelijks hoogwaardige houtproducten, dankzij pure materialen en onze toegewijde collega's.

Wil jij hier ook aan bijdragen?

Willie Henk Johan