Hoe duurzaam zijn houtpellets?

De Nederlandse overheid wil in 2030 49% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. In 2050 moet dat 95% minder zijn. Om de doelstelling te halen heeft de overheid samen met bedrijven en organisaties maatregelen afgesproken. Deze staan in het nationale Klimaatakkoord. 

Kan Nederland zich wel aan deze afspraak houden? Op dit moment zitten we nog niet eens op de helft van dit doel. Er wordt namelijk nog maar slechts 6,6% van onze energie op duurzame manier verkregen. Deze duurzame energie komt ondermeer van windmolens en zonne-energie maar veruit het grootste gedeelte van onze duurzame energie bestaat uit de zogeheten 'biomassa', zoals het stoken op houtchips (houtsnippers) of houtpellets.

Discussie over duurzaamheid houtpellets

Of houtpellets duurzaam zijn wordt nogal eens in twijfel getrokken. Waarom? De discussie gaat voornamelijk over de volgende punten:

  • CO2 neutraal
  • Grondstof houtpellets
  • Herkomst
  • Verantwoord bosbeheer

Hieronder gaan we hier verder op in.

CO2 neutraal

Houtpellets zijn CO2 neutraal. Hiermee wordt bedoeld dat er bij de verbranding van pellets net zoveel CO2 vrijkomt als dat de oorspronkelijke boom gedurende zijn groei heeft opgenomen uit het milieu. De CO2 die vrijkomt bij de verbranding van houtpellets wordt weer opgenomen door de natuur.

Grondstof van houtpellets

Gecertificeerde houtpellets moeten voldoen aan legio strenge eisen. Eén van deze eisen is dat er alleen maar puur en natuurlijke grondstoffen mogen worden gebruikt voor de productie. Een andere eis is dat er alleen maar reststoffen van hout als grondstof voor houtpellets gebruikt mogen worden. Dit is bijvoorbeeld houtvezel of zaagsel dat vrijkomt bij de verwerking van hout door de houtverwerkende industrie. Wat dus niet mag is dat er speciaal bomen worden gekapt en dat deze dan worden verschreddert en dan rechtstreeks worden gepelletiseerd tot houtpellets!

Herkomst van houtpellets

De herkomst van bomen die in de houtverwerkende industrie worden verwerkt, reststoffen (houtvezel en zaagsel) en de productie (in welk land/continent) de productie plaatsvindt is ook een belangrijk punt. Hierbij hebben we te maken met meerdere aspecten:

  • Herkomst bomen
    Nederlandse houtverwerkende bedrijven verwerken alleen bomen die gekapt zijn in Europese bossen. Naast dat dit door de wet- en regelgeving is opgelegd is dit uit kostenoverweging het meest logisch. En juist de boomkap in de Europese bossen is sterk gereguleerd en moet op een klimaatverantwoorde manier gebeuren (hieronder meer daarover).
  • Herkomst reststoffen
    Je zou verwachten dat de reststoffen, die voor het pelletiseren noodzakelijk zijn, afkomstig zijn uit het land waar de fabriek staat. Maar het komt ook voor dat er deze reststoffen met bijvoorbeeld grote schepen worden aangevoerd.
  • Productieland houtpellets
    Vanuit de hele wereld worden er meer houtpellets geïmporteerd dan dat er in Nederland wordt geproduceerd. De grootste importerende landen zijn Canada, Verenigde Staten, Australië, Rusland en de Baltische Staten.

Voor de duurzaamheidsdiscussie moge het duidelijk zijn dat er in de hele keten (van boom tot houtpellet) zo min mogelijk transport moet plaatsvinden. Hoe groter de afstanden, hoe meer meer transport er nodig is, met als gevolg meer CO2 uitstoot en dus meer milieuvervuiling! Het is dus van groot belang dat de bomen, de reststoffen en de houtpellets het liefst niet onnodig van ver vervoerd, geïmporteerd of geëxporteerd worden.

Verantwoord bosbeheer

In klimaatverantwoord beheerde bossen wordt er jaarlijks niet meer hout uit het bos gehaald dan er aangegroeid is. Let op: wereldwijd zijn er weinig bossen die zo beheerd worden.

Bossen worden gezien als een opslag voor CO2. Als er meer bos gekapt wordt voor verbranding dan er kan aangroeien, komt er meer CO2 in de lucht en dit draagt bij aan klimaatverandering. Aanplant van nieuwe bossen kan wel helpen, maar het duurt tientallen jaren voordat die bomen flink gegroeid zijn en de CO2 opnieuw is opgeslagen in deze bomen. Snoeihout zou je kunnen zien als een uitzondering, omdat het ieder jaar opnieuw aangroeit en het bos zelf in stand blijft. Maar er zijn ook deskundigen die zeggen dat je snoeihout in het bos moet achterlaten om het bos gezond te houden.

Zoals beschreven, is het van belang dat houtpellets worden geproduceerd uit houtafval die afkomstig zijn van bomen uit bij voorkeur speciaal daarvoor aangeplante 'energiebossen' en dat er zéker geen 'oerbossen' voor worden gekapt. 
Gelukkig is er al de nodige regelgeving op het gebied van duurzame productie van houtpellets. Dit gebeurt door middel van certificeringen zoals ENplus, maar ook door de eigen wet- en regelgeving van landen. Zo moeten in Europa bijvoorbeeld alle bossen die commercieel worden uitgebaat gecertificeerd zijn. Hierbij is het uitgangspunt dat de bossen nooit minder CO2 gaan opnemen door houtkap en dat er rekening wordt gehouden met de aanwezige flora en fauna. Overigens blijkt uit onderzoek dat het bos-oppervlak in Europa de laatste jaren is gegroeid en meer CO2 opneemt dan voorheen.

Houtpellets 1200 x 900 1

Zijn de houtpellets van Ten Damme duurzaam?

Deze vraag krijgen we regelmatig, en zoals je hierboven kunt lezen zijn er nog al wat eisen waar je aan moet voldoen om houtpellets als duurzaam te kunnen bestempelen. De houtpellets die wij produceren en verkopen zijn duurzaam en wel om de volgende redenen:

  • Voor de productie van onze houtpellets wordt ons eigen houtvezel en zaagsel gebruikt. Dit zijn dus de reststoffen die vrijkomen bij het verwerken van hout, zoals het zagen van balken of het schaven van planken. Er worden dus niet speciaal voor deze pelletproductie bomen gekapt.
  • Doordat wij alleen zaken doen met houtverwerkende bedrijven in Nederland, België en Duitsland zijn wij er ook van gegarandeerd dat het hout dat zij verwerken aan alle strenge criteria voldoen. We weten dan ook zeker dat de bomen afkomstig zijn uit verantwoord bosbeheer in Europese bossen.
  • Bij onze houtvezel- en zaagselleveranciers in Nederland, België en Duitsland hebben wij grote containers staan waar zij hun reststoffen in blazen. Deze containers vervoeren wij zelf met onze eigen vrachtwagens naar het bedrijf in Nederland waar uit ons houtvezel en zaagsel (zonder wat voor andere toevoeging dan ook) houtpellets worden gepelletiseerd. 

Wat ons betreft is er geen discussie mogelijk, onze houtpellets zijn duurzaam en hierdoor NATUURLIJK goed!

Elke dag beter met onze leveranciers en collega’s

Bij Ten Damme leveren we dagelijks hoogwaardige houtproducten, dankzij pure materialen en onze toegewijde collega's.

Wil jij hier ook aan bijdragen?

Willie Henk Johan